Piperin a jeho účinky

Piperin se získává extrakcí z pepře, především z černého pepře (Piper nigrum). Je to právě ta látka, která způsobuje typickou štiplavost. Pojídat celá semínka za dosažením účinků piperinu je však holý nesmysl - člověk by musel jíst pepř po celý den (hlavně jeho slupky), ideálně po malých hrstech. Obsah tohoto alkaloidu je v pepři maximálně kolem 10%. Proto buďme rádi za extrakce a standardizování, díky kterému je nám piperin dostupný v ideálních dávkách snadno a rychle. A jaké že jsou všechny benefity piperinu? Proč ho užívat?

Piperin jako “booster” biologické dostupnosti látek
Jedním z hlavních benefitů, které jsou studiemi ověřeny, je schopnost piperinu zvyšovat účinnost látek, a to platí nejen u doplňků stravy, ale i u chemických léčiv. Hovoří se, že u vybraných látek je zvýšení účinnosti v řádech stovek procent. Proces, který napomáhá zhodnotit jindy mizivě účinné látky je poměrně snadný. Piperin umí zablokovat enzymy, které v našem trávicím traktu hyperaktivně látky štěpí na neúčinné metabolity. Jde o enzymy CYP3A4 a P-glykoprotein, co vykonávají svoji práci velmi dobře, bohužel však i v tom momentu, kdy si to zrovna nepřejeme a kdy potřebujeme do krevního oběhu dostat co nejvíce funkčních a léčivých látek. Piperin tento proces s enzymy umí nejlépe v trávicím traktu a také v játrech, kde se obvykle z hodnotných substancí stávají substance neúčinné.