CELOZRNNÝ ŠPALDOVÝ ZÁVIN SE ŠVESTKAMI

CELOZRNNÝ ŠPALDOVÝ ZÁVIN SE ŠVESTKAMI

 

8 porcí
3 / 5 náročnost
120 min
 

INGREDIENCE:

TĚSTO:

NÁPLŇ:

  • 100 g piškot
  • 400 g jablek
  • 200 g švestek
  • 50 g mletého máku
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička skořice

TIPY A TRIKY:

Po vytažení závinu z trouby přes něj přehoďte utěrku, těsto se lehce zapaří a bude vláčné.

POSTUP:

V hrníčku si v troše vlažného mléka rozmícháme droždí. Mouku nasypeme do velké mísy od robotu, přidáme cukr, sůl a vše promícháme. Dále přidáme vejce a změklé máslo a vše necháme v robotu hnětat na první stupeň. Poté postupně přiléváme mléko, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Zpočátku je těsto lepivé, ale postupně se prohněte a provzdušní a díky tomu poté přestane lepit. Takto připravené těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej 1 hodinu kynout. Než těsto vykyne připravíme si náplň do závinu. Piškoty nadrtíme. Jablka nastrouháme na hrubo a švestky nakrájíme na menší kousky.

Když je těsto vykynuté rozdělíme si jej na dvě části (budou z něj dva záviny) a každou část těsta vyválíme na dobře podsypaném vále asi na 0,5 cm. Povrch těsta posypeme nadrcenými piškoty, nastrouhaným jablkem, švestkami a mákem. Na závěr náplň pocukrujeme, dochutíme skořicí a zabalíme jej do závinu.

Připravený závin necháme 20 minut odpočívat na plechu vyloženém pečícím papírem. Vykynutý závin potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme jej péci na 15 minut na 140 °C. Po 15-ti minutách navýšíme teplotu na 160 °C a necháme jej ještě dopéct 15 minut.

Upečený závin na vrchu pocukrujeme moučkovým cukrem.

Celou nabídku českých mouk Perner najdete zde

pernerka novafood